zaterdag 21 september 2013

Pete's Pompoentomatensoep

Mix van 3 recepten: 

Jeroen Meus's Soep van geroosterde Pompoen

Francesca's Pompoentomatensoep  & een snuifje PH!

Aangepast  recept en voor 4 personen. 

Dit gerecht zet je al op tafel vanaf €2 per persoon.
Nodig: Staafmixer en bakplaat.

Ingrediënten :
  • 1,5L groentebouillon (of kippenbouillon) 
  • 1 (kleine) pompoen  
  • 1 dikke ui 
  •  2 grote teentjes look   
  • 1 tomaat
  •  Salie naar smaak (ik gebruikte een weinig gedroogde Φασκόμηλο -από την Ηγουμενίτσα, de Griekse variant) 
  • 2 takjes rozemarijn  
  • 1 koffielepeltje sambal (naar smaak, of harissa, pili-pili...)  
  • olijfolie peper  komijn, kardemom naar smaak, optioneel: currypoeder, kurkuma.  
  • tomatenpuree (naar smaak, maar..het mag geen tomatensoep worden!)  
  • grof zout (Fleur de Sel) koriander fijngehakt  (vlak voor het serveren)

Bereiding
  • Ontdooi een flinke portie kippen- of groentebouillon of maak er vlug een met een bouillonblokje, verse groenten (pakje soepgroentenmix) en rasp er de tomaat doorheen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snij de pompoen in kleine parten. Gebruik een groot en scherp koksmes. 
  • Gebruik een lepel om de pompoenpitten uit elk stuk vrucht te verwijderen.
  • Zet een ovenschaal klaar. Schil de parten pompoen en verdeel ze over de schaal.
  • Pel de uien en snij elke ui in dikke parten. Leg de stukken ui tussen de pompoen. 
  • Kneus de tenen knoflook en pel ze. Leg de look tussen de stukken pompoen.
  • Leg de stukken rozemarijnen wat salie over de groenten. Strooi er grof zout, peper van de molen en gebruik een hoeveelheid van de specerijen van hierboven naar persoonlijke smaak.

  • Rooster de pompoenen met ui, look en kruiden gedurende ongeveer 30 minuten in de oven van 180°C.

  • Doe de geroosterde pompoen met ui in een ruime stoofpot of soepketel. 
  • Schenk er (het grootste deel van) de bouillon bij en laat de soep zo’n 10 tot 15 minuten stoven op een matig vuur.
  • Mix de soep glad met een staafmixer. Controleer of de soep niet te dik is. Zo ja, voeg dan wat extra bouillon toe. Proef of de zuurtegraad in balans is (verhouding pompoen/tomaten) en kruid af met pezo.
Wie graag een lichte pikante toets geeft aan de pompoensoep, voegt een lepeltje sambal toe.
Serveren

Serveer de dikke en fluweelzachte soep in een bord of een kop. Druppel een klein beetje olijfolie (of room) in elke portie van de dampende soep en strooi er wat verse koriander of bieslook over. Et voilà:


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen