zondag 11 augustus 2013

Pastourma, een eeuwenoud mysterie...

Eerst, wat is nu eigenlijk pastourma? Dat heerlijke vlees dat hier -voor zover ik weet- nergens te vinden is (EU verbod?) maar in bijv. in Athene overal aanwezig is tot in de lokale pizzatent toe. Het is ook de grootvader van het veel bekendere pastrami. AndI love it! Pastourma zou zijn uitgevonden door Turkse ruiters uit Perzië die in Anatolië kwamen wonen. Het vlees werd namelijk in zakken om de paarden gedaan, droogde daardoor uit in de open lucht en kreeg daardoor ook de typische vorm die we tot vandaag terugzien. Het is dus wind-gedroogd vlees, omgeven door hete paprika, knoflook, diverse kruiden en zout. Het wordt bereid door het zouten van het vlees, daarna gewassen met water en laten gedroogd gedurende 10-15 dagen. Het bloed en zout wordt vervolgens geperst uit het vlees, dat vervolgens wordt bedekt met een Pastirma 1240923.gifpasta genaamd "Çemen" letterlijk "fenegriek" bereid met gemalen komijn, fenegriek, knoflook en hete paprika, gevolgd door dus een grondige droging aan de lucht.  Sommigen pekelen het vlees tot een maand lang, zodat het zout en droog genoeg is tot in de perfectie.Pastourma is echter niet voor iedereen. De korst is zeer overheersend. Sommige mensen beweren dan ook dat je na het eten van pastourma drie dagen lang een onaangename geur verspreidt, omdat de grote hoeveelheden knoflook zelfs via de poriën weer het lichaam verlaten. In de hedendaagse vorm wordt het gebruikt in diverse bereidingen (zie hier enkele recepten) maar ook gewoon met wat groene groenten (chorta) en een gepocheerd eitje geserveerd, of zoals ik al vermelde simpelweg op een pizza.

(bronnen: Wikipedia & Peter Minakis)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen