donderdag 3 oktober 2013

Getest: Herfstsmaken van Lidl

Deze morgen in uw brievenbus en gisteren al getest: 
De Herfstsmaken van Lidl! 
"Gebraden Everzwijnsteak en Truffelgratin" van "Lidl-chef", Gaétan Colin, sprong op de fiets en haalde (voor 2 personen) de:

Ingrediënten

• 2 everzwijnsteaks
½ knolselder nee, ik had nog voetselder staan.
• 1 takje tijm
• 1 potje veenbessensaus
1 appel ‘gala’ niet nodig
100 g walnoten niet nodig
• bladerdeeg
1 l volle melk niet nodig
• truffelgratin 

1 el peren-appelsiroop (vergeten)
• wildfond
• olijfolie
• 1 eigeel
• boter
• peper en zout
Bereiding (volgens Gaétan)

- Schil de knolselder en appel en snijd ze in grote stukken. Doe ze in een kookpan met de tijm en de melk, zet onder water en voeg peper en zout toe. Kook dit ca. 30 minuten onder deksel, mix alles en voeg 2 eetlepels boter toe. Rooster de walnoten kort in een pan, hak ze daarna in grove stukken en voeg die toe.

- Snijd kleinere en iets grotere cirkels uit de bladerdeeg- vellen. Bestrijk de kleine vellen met eigeel en leg er een eetlepel veenbessensaus op. Leg het grotere vel op de saus en maak beide vellen langs de zijden aan elkaar vast door aan te drukken. Bestrijk de bovenzijde met eigeel en bak ze gedurende 15 minuten in de oven op 200 °C.

- Warm de gratin gedurende 18 minuten op in de oven op
180 °C en snijd hem in 4 porties.

- Kruid de steaks met peper en zout. Bak ze ca. 3 minuten aan elke kant in een warme pan met 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels boter.

- Giet de jus weg en blus de pan op het vuur met de fond. Voeg de peren-appelsiroop toe en kruid af. Voeg vlak voor serveren een eetlepel boter toe.Bij dit gerecht word een Premières Côtes de Bordeaux Château de Potiron gesuggereerd door Jennifer Silvius, sommelier van Lidl, een van haar drie najaarsfavorieten. 5,99 euro ipv 6.99
2008, Médaille d'Or, Concours de Bordeaux
AOC - 13 % vol. - 75 cl - 16-18° C
Past bij vlees, zoals gegrilde rumsteak met pepersaus

Jennifer Silvius: 'De wijn heeft een mooie robijnrode kleur met een paarse schijn en kruidige aroma's van zwart fruit. Dit is een krachtige rode wijn met aangename rijpe tannines en een intense afdronk. Je kan de wijn nu drinken tot 2020. Ideaal te serveren bij stevige vleesgerechten, zoals gegrilde rumsteak.'


Inderdaad een koppig wijntje dat het everzwijn aankan, maar -het kan aan mij liggen- ik vond de afdronk eerder flets, zonder karakter. Nu nog even de andere ingrediënten even bespreken.  1. De bospaddenstoelen- truffelgratin: zeker niet slecht voor € 2,99. Een "Romige aardappelgratin met bospaddenstoelen en truffel, bereid op
    ambachtelijke wijze." Look overheerst sterk, ik had nog wat beukzwammetjes (zie vorige post) liggen en die gingen er perfect bij.
  2. Knolselder vervangen door voetselder, die ik nog had staan, fond niet nodig door een opgemonteerde peper- wildsaus van huismerk Delicieux.
  3. Het bladerdeeghapje paste uitstekend bij dit alles, ik had er nog een stukje geitenkaas in verwerkt.
  4. Nu het vlees...was taai en smakeloos. Kort gebakken en helemaal zoals de instructies van Gaétan was dit de grootste tegenvaller.
  5. Van links naar rechts: De gratin met beukenzwammetjes, het bladerdeeggebakje met veenbessensaus (en geitenkaasje binnenin), de voetselder (lichtjes opgestoofd, nootmuskaat, pezo, room en takje tijm) het vlees en de peper- wildsaus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten