vrijdag 6 september 2013

Ricottataart met gekonfijt fruit.

Voor 8 personen, voorbereiding 30 minuten (plus koelen en afkoelen) bereiding 1 uur en 15 minuten.

Benodigdheden:
45g zachte boter
25g fijne tafelsuiker
1/2 ei losgeklopt
90g bloem
15g zelfrijzend bakmeel
500g ricotta
110g fijne tafelsuiker = extra
2,5 eieren, losgeklopt = extra
1/2 eetlepel geraspte citroenschil
30 ml citroensap
1/2 tl vanille-extract
20g sultanarozijnen
40g gekonfijt fruit fijngehakt
poedersuiker om te bestrooien



  1. Klop de boter in een kom tot glad, voeg suiker en het half ei toe en klop tot alles gemengd is.
  2. Roer de helft van de bloem en de helft van het gezeefd bakmeel door het mengsel. Kneed de rest van de bloem en het bakmeel er met je handen door. Kneed het deeg glad en wikkel in huishoudfolie en leg 30 minuten in de ijskast. Dit wordt het koekje.
  3. Vet een spring(bak)vorm in en rol het deeg uit (eventueel tussen twee met bloem bestoven vellen bakpapier) tot het op de bodem van de spring(bak)vorm past. Leg het deeg op in de vorm, prik het in met een vork en leg terug 30 in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 200° C.
  5. Bak de deegbodem 10 minuten (eventueel afgedekt met bakpapier en gevuld met gedroogde bonen of ongekookte rijst als gewicht), en bak het nog eens een 15 minuten tot lichtbruin en dus dan zonder het papier en de bonen of rijst. De koek is klaar.
  6. Zet nu de oven op 160° C en meng de ricotta, extra suiker, eieren, citroenrasp en sap en vanille-extract tot een glad geheel en roer er tenslotte de rozijnen en het gekonfijte fruit door. Verdeel nu het mengsel op de deegbodem. 
  7. Bak de taart 50 minuten, tot de vulling stevig is. Laat hem afkoelen en zet hem dan 2 uur in de ijskast, tot helemaal koud. Bestrooi hem enkel voor het serveren met poedersuiker. Lukt altijd, smakelijk! 
 
 
 
uit: "Foods of the Mediterranean" © ACP Publishing Pty Limited 2006, vertaald, heruitgegeven door © 2007 De Lantaarn b.v., Soest. als "De Mediterrane Keuken"
ISBN 978-90-5426-462-0.
Gekocht in Boekenvoordeel voor € 1,45!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten